info@wandelwaaier.nl | +31 20 622 6990

deel, print of download deze reis

Albanië | Albanië

Reiscode  WAL1001-i
Albanese Alpen, 8 daagse trektocht met bagagevervoer

In 8 dagen ontdek je de Albanese Alpen met haar onbedorven natuur, rust en traditionele cultuur. Je vaart langs meren die tussen de hoge bergen gelegen zijn. Je loopt door prachtige dalen en over passen met fraaie vergezichten.
  • Maak kennis met de gastvrije Albanese bergbevolking
  • Hooggebergte met adembenemende uitzichten
  • Rustige (niet toeristisch) dorpjes
  • Schitterende Flora- en Faunawereld
In 8 dagen ontdek je de Albanese Alpen met haar onbedorven natuur, rust en traditionele cultuur. Je vaart langs meren die tussen de hoge bergen gelegen zijn. Je loopt door prachtige dalen en over passen met fraaie vergezichten. Daarnaast maak je kennis met de lokale cultuur en geniet je van de plaatselijke specialiteiten (zowel vlees, vis als vegetarisch).

In de bergen ben je te gast bij de mensen thuis en in eenvoudige guesthouses, een unieke ervaring, ver van de moderne, jachtige wereld.

Het berglandschap is er van een ongekende schoonheid en de herders en bergbewoners houden hun eeuwenoude tradities in ere. Na een boottocht over het meer van Komani maak je een unieke trektocht met bagagevervoer door dit prachtige berglandschap.

Verder bezoek je ook Shkodra en Tirana of Podgorica. Indien je langer in Albanië of Montenegro wilt blijven kun je deze tocht verlengen.
8 dagen / 7 nachten

Dag 1 Aankomst in Tirana of Podgoricia en transfer naar Shkodra
Dag 2 Tocht door Gorge en per boot door het Valbona National Park. 's Middags een korte wandeling (o,d)
Dag 3 Wandeling naar Kukaj met mogelijkheid om naar de kam te klimmen(o,l,d)
Dag 4 Wandeling van Valbona naar Theth (o,l,d)
Dag 5 Peja Pass of Deneli weide (o,l,d)
Dag 6 Rondwandeling Theth en korte wandeling naar Nderlysa (o,l,d)
Dag 7 Wandeling naar verborgen oase en Transfer naar Tirana of Podgoricia(o,l)
Dag 8 Bezoek aan Tirana of Podgoricia en transfer naar het vliegveld (o)
(O= ontbijt, L= lunchpakket, D= diner)


Uitgebreid dag tot dag programma

Dag 1 aankomst in Tirana of Podgoricia
Vanaf het vliegveld in Tirana of Podgoricia word je gebracht naar je hotel (zgn boutique hotel) in Shkodra. Het hotel is gelegen in een Ottomaanse villa vlakbij het centrum. Fietsen kunnen gratis geleend worden. Je kunt natuurlijk ook de bezienswaardige stad bezoeken of gaan zwemmen in het meer.
Shkodra heeft een rijk verleden. In de stad hangt nog steeds een Italiaanse sfeer, maar in de Bazar waan je je weer in het Oosten. 's Avonds kun je genieten van de met aandacht bereidde lokale maaltijden met een lekkere espresso om af te sluiten. Overnachting in Hotel in Shkodra in 2 persoonskamer (voor alle boekers).

Dag 2 Tocht door Gorge en per boot door het Valbona National Park. 's Middags een korte wandeling
Per minibus of per auto wordt je gebracht naar de Ferry in Koman (1,5 uur). Vanaf hier maak je een boottocht met de reguliere veerboot over het Valbona meer. Je hebt het gevoel dat je in een Noors fjord vaart, aan weerskanten zie je de bergen oprijzen. Onderweg wordt vaak gestopt in dorpen die alleen met deze boot te bereiken zijn. Na aankomst in Fierze ga je eerst lunchen. Daarna wordt je met de auto hoger in de bergen gebracht. Hier maak je je eerste wandeling. Onderweg heb je de mogelijkheid om te zwemmen of bessen te plukken. De wandeling eindigt in een klein dorp waar je afhankelijk van je keuze overnacht in een gasthuis bij mensen thuis of in het hotel. Vanaf het terras op beide locaties heb je zicht op de hoge pieken in welke richting je morgen naar toe gaat.
Wandelen: 7km, 250 meter stijgen, 50 meter dalen, 3 uur
Overnachting in hotel (voor de boekers met privé kamer) of guesthouse.

Dag 3 Wandeling naar Kukaj met mogelijkheid om naar de kam te klimmen
Vanaf nu gaan we hoog de bergen in. We lopen naar een herdershut op 1650 meter hoogte. Dit gebied was in de tijden van de dictatuur militair terrein. Je merkt dit aan de vele verdedigingskoepeltjes, maar ook aan de onverstoorde natuur. Je loopt door bossen en over Alpenweides door een woeste maar toch ook weer idyllisch landschap. Nadat je boven geproefd hebt van de verse melkproducten van de herders kun je ook naar naar de kam(2.040) lopen (2 uur extra). Hier sta je op de grens met Montenegro en heb je zicht op het meest indrukwekkende gedeelte van het Montenegrijnse Prokletije park.
Wandelen: 12km (14 km), 750 (1000) meter stijgen, 700 (950) meter dalen, 5,5 (7,5) uur.
Overnachting in guesthouse voor alle boekers.

Dag 4 Wandeling van Valbona naar Theth
Vandaag lopen we over de Valbona Pas(1811) naar Theth. Je zult vandaag vele prachtige uitzichten zien en hebt genoeg gelegenheid om onderweg te stoppen en te picknicken. Eenmaal over de pas zie je weer een andere vallei met haar lager gelegen berkenbossen, waar je lekker in de schaduw loopt terwijl de zon het warmst is.
Wandelen: 15km, 750 meter stijgen, 1125 meter dalen, 6 a 7 uur.
Overnachting in guesthouse waarbij de boekers met privé kamer een eigen kamer krijgen.

Dag 5 Peja Pass of Deneli weide
Je hebt vandaag de keuze tussen een tocht naar de Peja Pas waar je uitzicht hebt op de Arapi of de tocht naar de Deneliweide.
De weg naar de Peja Pass (1710) volgt een deel een oude route naar Kosovo. Je kunt deze tocht inkorten door een taxi te nemen (extra kosten 20 € enkele reis en 30 € retour). Bovenop de pas kom je echt in een steenwereld uit en heb je zicht op de indrukwekkende Arapi (2217m)
Wandelen: 7-15km, 950-1350 meter stijgen, 950-1350 meter dalen, 6 of 8 uur.
Bij de tocht naar de Deneli weide blijf je in het groenere gedeelte. Je komt op een weide ter groote van een voetbalveld die midden tussen de hoge bergen ligt.
Wandelen: 10km, 1000 meter stijgen, 1000 meter dalen, 6 a 7 uur.
Overnachting in hetzelfde guesthouse als gisteren.

Dag 6 Rondwandeling Theth en korte wandeling naar Nderlysa
Vandaag heb je een korte wandeling. 's Ochtends heb je daarom alle gelegenheid om Theth te bezoeken. Op deze plaats heeft Aart den Doolard zijn Herberg met het Hoefijzer geinspireerd. Zie Hieronder zijn beschrijving toen hij het Dorp binnenkwam:
Op een avond kwam ik in Theth aan. Het gehucht lag op de licht glooiende bodem van een keteldal, langs alle omringende bergwanden sproeiden watervallen omlaag en naast elk van het half dozijn hofsteden zag ik verzorgde moestuinen. In de kleine pastorie waar ik mijn intrek nam, kreeg ik dan ook een uitstekend maal opgediend, terwijl ik alle vorige dagen mijn honger had moeten stillen met maïsbrood, uien, geitemelk en gekookte eieren - een voedzaam maar eenzijdig menu. Deze oase in de bergwildernis leek de ideale plek om er althans een deel van het verhaal te situeren, vooral toen mijn gastheer, een zachtzinnige Franciscaan, mij iets verteld had over de lotgevallen van zijn voorganger, voor zover hij die bij geruchte had vernomen, want de pastorie had voor zijn komst een half jaar leeggestaan.
Je kunt zelf kijken in hoeverre de beschrijving van van Den Dolaard en de door hem beschreven bergwetten (inclusief de bloedwraak) nu nog gelden. Na je bezoek aan Theth loop je stroomopwaarts naar Nderlysa. Onderweg kun je picknicken op terrassen die in de steentijd gemaakt zijn en vanaf waar je zicht hebt op de 50 meter diepe Grunas canyon. Je overnacht 's avonds in een boerderij.
Wandelen: 8km, 150 meter stijgen, 400 meter dalen, 3 a 4 uur.
Overnachting in Guesthouse. Als je een prive kamer hebt geboekt wordt je gebracht naar het vorige adres (en de volgende morgen weer terug).

Dag 7 Wandeling naar verborgen oase en Transfer naar Tirana of Podgoricia
's ochtend maken wij eerst een tocht door een Gorge naar een rivierbron (in Nederlands vertaald het blauwe oog). Dit is een echte oase. Als je durft kun je een duik nemen in het ijskoude water, maar het is ook een mooi plekje om te genieten van de natuur en de rust. Na terugkomst reis je over een mooie pas terug naar Shkodra. Hier wissel je van auto en reis je verder naar Tirana of Podgoricia. Indien je terugreist vanaf Podgoricia is het afhankelijk van je terugvlucht ook mogelijk om te overnachten in Shkodra (Shkodra is leuker om je laatste nacht door te brengen dan Podgoricia). In dat geval word je de volgende ochtend naar Podgoricia gebracht. Het is wel even wennen. in deze relatief
grote steden na alle rust in de bergen.
Wandelen: 10 km, 275 meter stijgen, 275 meter dalen, 3 ,5 uur. Overnachting in Hotel in Tirana of Podgoricia (voor alle boekers).

Dag 8 Bezoek aan Tirana of Podgoricia en transfer naar het vliegveld
Afhankelijk van hoe laat je vlucht vertrekt heb je 's ochtends nog de gelegenheid om 1 van deze metropolen te bezoeken (als je op de vorige nacht niet in Shkodra hebt overnacht). Tirana is een mix van Oostblok architectuur en geheel eigen initiatieven om de stad kleurrijker te maken. Podgoricia is minder attractief, maar het is interessant om ook iets van de Montenegrijnse cultuur op te snuiven.

reisdata en prijzen

Alle prijzen zijn per persoon tenzij anders vermeld.

01-05-17 t/m 31-10-17€575
op aanvraag
01-05-18 t/m 31-10-18
op aanvraag

Reissom per persoon

bij 2 personen op privé kamer*: € 575
bij 3 personen op privé kamer*: € 525
bij 4 personen op privé kamer*: € 475

*In Rragam is geen privé kamer aanwezig

minimaal aantal deelnemers : 2

inbegrepen
* alle transfers ook van en naar Tirana of Podgoricia
* 7 overnachtingen op basis van logies/ontbijt, 5 x diner en 5 x lunchpakket
* transfer van en naar luchthaven in Tirana en/of Podgoricia
* alle transfers gedurende de trekking
* lokale simkaart (met 2 gb vrij dataverkeer) om contact te hebben met de lokale organisatie
* Bagagevervoer; een paar dagen wordt de bagage vervoerd per paard. Daarom liever geen koffers gebruiken en slechts 1 stuks zachte bagage (of soft rugzak) per persoon van max. 15 kg.
* ter plaatse ligt verder nog voor u klaar: - road book (in het engels) - informatie en tips per dag (routebeschrijving, city tour, culturele achtergrond informatie) - wandelkaarten en stadsplattegronden

niet inbegrepen
* persoonlijke uitgaven
* verzekeringen (reisverzekering inclusief geneeskundige kosten is verplicht)
* heen- en terugreis
* sommige entreebedragen (ca. 5€ in totaal)
* dranken bij de maaltijden met uitzondering van water en soms krijg je koffie of thee aangeboden
* € 20 reserveringskosten per boeking

accommodaties

U verblijft in eenvoudige door familie gerunde pensions in de bergen en midden klasse hotels in de steden.

maaltijden
Het arrangement is op basis van:
* 7 overnachtingen met ontbijt
* 5 x diner (niet in Skodhra en niet in Tirana of Podgoricia)
* 5 x lunchpakket (niet op dag 1, 2 en 8)

* in de bergen worden de maaltijden bereid met voedsel uit de omgeving;
* in de steden grote variëteit aan mogelijkheden (let op Italiaanse invloed)
* goede ontbijten
* vegetarisch mogelijk


reisgezelschap
Individueel arrangementrustdagen
Eventuele extra rustdag is mogelijk. Kosten ca. € 40 per persoon per nacht, op basis van halfpension, afhankelijk van beschikbaarheid


zwaarte

Voor deze reis is een redelijke conditie vereist moet je geen al te erge hoogtevrees hebben en enige ervaring met wandelen in de bergen is vereist.
Uitleg over de zwaarte

voorwaarden
Klik hier voor de algemene voorwaarden.

overige informatie

De Albanese Alpen (Albanees: Bjeshkët e Nemuna of Alpet Shqiptare; Servisch: Проклетије, Prokletije) is een bergmassief met gletsjers op de grens van Albanië,Kosovo en Montenegro. De Prokletije maakt deel uit van een groter gebergte, de Dinarische Alpen, dat zich uitstrekt van Kroatië tot Albanië.
Het hoogste punt van de Albanese Alpen is de Maja e Jezercës, met een hoogte van 2.694 meter. Deze Albanese top is meteen ook het hoogste punt van de Dinarische Alpen.
De Albanese Alpen hebben een rotsachtige bodem, bestaande uit karst en kalksteen. In vergelijking met de rest van de Dinarische Alpen is de vegetatie er rijk en gevarieerd. In het gebied leven zeldzame diersoorten als de bruine beer en de lynx. Delen van het massief zijn beschermd natuurgebied.
In tegenstelling tot de Alpen in het Westen van Europa is hier nog geen massatoerisme en zijn de dorpjes nog bijna hetzelfde als 50 jaar geleden.

advies

Openbaar vervoer advies
Voor de treinliefhebbers is het mogelijk naar Podgaricia met de trein te komen (ca. 36 uur). Kosten ca. 350€ retour.

Vliegtuig advies
Met het vliegtuig kun je het beste naar Tirana of Podgoricia vliegen. Meestal is de goedkoopste optie de vlucht Brussel Podgoricia vv.

Visum:
Je krijgt een visum aan de grens. Je moet daarvoor een lege pagina in je paspoort hebben en een paspoort dat nog 3 maanden geldig is.
Kosten zijn 5$ per persoon.


Per auto
Het is qua afstand en condities van de wegen niet raadzaam om met eigen vervoer te komen.Onderweg naar uw bestemming een hotel nodig?
Boek deze eenvoudig hier.

bagage
Kleding
* fleece of andere trui
* lichte regenkleding
* bergschoenen
* sokken
* zwemkleding
* hoofdbedekking (voor de zon en als je moskee in wilt)
* lange broek (dunne aan te bevelen) (2)
* korte broek
* overige kleding Ter oriëntatie
* kompas
* kaarten(inclusief in het pakket)
* zaklamp


* Geld Je kunt In Albanië niet overal pinnen. Het is raadzaam om in Skhodra of Tirana al te pinnen. Gezien het feit dat gedurende deze reis de meeste maaltijden zijn inbegrepen en het prijspeil laag is, is in 1e instantie 50€ pp voldoende. Eventueel kun je wat euro’s in kleine coupures meenemen als noodvoorraad (euro’s kun je in kleine hoeveelheden overal wel wisselen).

Overig
* geldig paspoort
* rugzak
* overlevingsdeken (aluminium)
* beker
* EHBO spullen
* wc-papier
* veldfles (of camel-back)
* zakmes
* toiletspullen

reisboeken & kaarten
Voor aanvullende informatie kunt u terecht in onze webshop.
Bekijk en bestel reisgidsen en kaarten van Albanië.

In de steden kun je pinnen in de dorpen niet. Je krijgt van de organisatie een Albanese simkaart om o.a. contact met hen te kunnen hebben. Voor deze reis is een redelijke conditie vereist, moet je geen al te erge hoogtevrees hebben en is enige ervaring met wandelen in de bergen vereist. De bagage wordt vervoerd (per auto en per paard). Wel dien je zelf drinken en tussendoortjes voor onderweg mee te nemen. Je overnacht bij gastgezinnen of in eenvoudige hotels. Op 1 hotel na is het mogelijk om met zijn tweeën een privé kamer te krijgen. In Nderlysa is er alleen een slaapzaal. Alle maaltijden, inclusief water, koffie en thee zijn inbegrepen. Andere dranken worden ter plekke afgerekend (prijspeil is aanzienlijk lager dan in Nederland). Er kan rekening worden gehouden met vegetariërs (wel graag van tevoren opgeven).