www.wandelwaaier.nl Lees ALTIJD vóórdat u het boekingsformulier invult de detailinformatie en de voorwaarden aandachtig door. Wacht met het regelen van heen- en terugreis (indien u dit zelf regelt) tot het arrangement definitief geboekt is.
Nog vragen? Mail of bel gerust! 020-6226990 / info@wandelwaaier.nl.

Klik op een periode om te boeken.
Datumversie 5-2-2013

 

Europa / Italië

Italië - Voetreis naar Rome, etappe 1, 14 dagen

De Heilige Franciscus in noord Umbrië, wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Deel 1 van de unieke voettocht naar Rome van het historische Citta di Castello naar Spoleto. U wandelt door het prachtige landschap van Umbrië met bossen, akkers, wijn-, en olijfgaarden. Overal waar u komt vindt u de sporen van Sint Franciscus die hier van 1182 tot 1226 met zijn volgelingen leefde. U overnacht in zeer sfeervolle pensions, hotelletjes en agriturismi.

Code 312076 LA individuele reis
Niveau
1 2 3 4
 
Comfort
1 2 3 4
 

SNP organiseerde in samenwerking met de Volkskrant een unieke voettocht in een aantal etappes naar de Heilige stad Rome. In 1998 startte de etappe van de prachtige Po-stad Parma naar Lucca in Toscane langs de oude pelgrimsroute Via Francigena. Het jaar daarna volgde de etappe van San Sepolcro dwars door Umbrië naar Spoleto. De volgende etappe startte in 2000 in de Etruskenstad Orvieto en volgde het dal van de Tiber langs het Sabijns gebergte met als historisch eindpunt de stad Rome. Het is een daverend succes geworden. De afgelopen jaren trokken meer dan 2500 moderne pelgrims te voet door de heuvels van Toscane en Umbrië. Hoewel het einddoel - het bereiken van Rome in het heilige jaar 2000 - nu voorbij is blijven deze bijzondere wandelreizen uiteraard openstaan voor nieuwe pelgrims uit de Lage Landen. Deze etappe brengt u van het historische Citta di Castello naar Spoleto. Overal waar u komt vindt u de sporen van Sint Franciscus die hier van 1182 tot 1226 met zijn volgelingen leefde in de vorm van kapelletjes, kerkjes, grotten en kloosters. Al wandelend door het prachtige landschap met bossen, akkers, wijn-, en olijfgaarden is het niet moeilijk je voor te stellen dat hij met zijn volgelingen hier zo’n 800 jaar geleden rondtrok. Zijn wandeluitrusting was echter van een geheel ander niveau dan de onze, zoals u kunt zien in de basiliek van Assisi. In de vele, vaak nog ommuurde middeleeuwse stadjes die u bezoekt lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Prachtige poorten, pleinen, palazzos en kerken hebben hun oorspronkelijke karakter bewaard. Na twee ontspannen wandelweken wacht u een welverdiende rust in de prachtige stad Spoleto, waarnaar Helène Nolthenius verwijst in haar boek gewijd aan het leven van Franciscus: ’De man uit het dal van Spoleto’.

Voor het nieuwe seizoen wordt er hard gewerkt aan de presentatie van deze reis. Tot die tijd vragen we nog even uw geduld. U kunt wel alvast telefonisch een voorboeking plaatsen, bel daarvoor met onze reiswinkel in Nijmegen 024-3277000.

Informatie over Italië - Voetreis naar Rome, etappe 1

 • van dag-tot-dag

 • 1

Programma
Aankomst in het in Umbrië gelegen ommuurde Middeleeuwse stadje Città di Castello.

Overnachting in
Città di Castello

 • 2

Programma
U maakt een rondwandeling vanuit Città di Castello. Dit gebied is zeer bekend vanwege de witte truffels die hier gevonden worden. Regelmatig geniet u van spectaculaire vergezichten over de Tibervallei en blikt u over de vruchtbare in de diepte gelegen landerijen aan weerszijden van de rivier. U heeft daarna de gelegenheid dit bijzondere stadje met zijn vele monumenten, waaronder de Duomo uit de 11e eeuw, te bezichtigen. Wandelduur: ca. 4,5 uur.

Overnachting in
Città di Castello

 • 3

Agriturismo La Cerqua

Programma
Na een korte transfer wandelt u door een mooie bosrijke omgeving naar Pietralunga. Pietralunga is een op 566m hoogte gelegen landelijk plaatsje. In het oude centrum met zijn steile smalle straatjes zijn o.a. de pelgrimskerk Madonna dei Rimedi en de Pieve di Pietralunga een bezoek waard. Wandelduur: ca. 3,5 of 6,5 uur.

Overnachting in
Pietralungo

 • 4

Abdij San Benedetto

Programma
Van Pietrolunga wandelt u via een landschappelijk mooie route en langs de abdijen San Pietro en San Benedetto naar het kleine gehuchtje Nogna. De abdij van San Benedetto, uit de twaalfde eeuw, was ooit eens een belangrijk referentiepunt voor de pelgrims. Wandelduur: ca. 6 uur.

Overnachting in
Nogna

 • 5

Panorama Gubbio

Programma
Vandaag loopt u naar Gubbio. U begint met een prachtige route door een rivierdal. De laatste 7 km loopt u door een vruchtbare vlakte. De stad Gubbio is het waard om uitvoerig te bekijken. Het is één van de mooist bewaarde middeleeuwse stadjes, met prachtige gebouwen en kerken en waar nog vele traditionele feesten in ere worden gehouden. Wandelduur: ca. 6 uur.

Overnachting in
Gubbio

 • 6

Centrum van Valfabbrica

Programma
's Morgens vroeg neemt u de bus richting Perugia tot Castello di Petroia. Daarna een pittige wandeling door een prachtige vallei over het "Sentiero Francisco della Pace" naar Valfabbrica, waar u in het historisch centrum verblijft. Wandelduur: ca. 6 - 7,5 uur.

Overnachting in
Valfabbrica

 • 7

Assisi steeds dichterbij komend, vanaf de wandelroute..

Programma
Van Valfabbrica loopt u naar Assisi, de geboorteplaats van Sint Franciscus. Via een strada bianca krijgt u Assisi al spoedig aan de horizon te zien. Het hoog boven de stad uitstekende kasteel Rocca Maggiore en de basiliek van Sint Franciscus komen alsmaar dichterbij. U moet echter letterlijk nog door een dal om langs een mooi kapelletje met oud Clarissenklooster de laatste stijgende kilometer over asfalt als echte pelgrim via de Porta San Giacomo naar de Basiliek te lopen. U overnacht in een rustig, net buiten het drukke centrum gelegen, hotel met zwembad. Wandelduur: ca. 5,5 uur.

Overnachting in
Assisi

 • 8

Basiliek van St. Franciscus in Assisi

Programma
Vandaag heeft u alle gelegenheid om Assisi met zijn vele bijzondere kerken en gebouwen te bezichtigen. De Basiliek van St. Franciscus met crypte, de Santa Chiara, de kathedraal van San Rufino, en de Minerva tempel zijn enkele van de vele monumenten in deze middeleeuwse stad.

Overnachting in
Assisi

 • 9

Straatjes in Spello

Programma
U loopt vandaag van Assisi naar Spello. Via een mooi wandelpad klimt u in enkele kilometers naar de tegen de helling van de Monte Subasio gelegen kluizenarij Eremo delle Carceri. U kunt in dit schitterend gelegen klooster de grot bezoeken waar Franciscus zich regelmatig in gebed terugtrok. U vervolgt uw weg via een afwisselend bosgebied met veel steeneiken naar de abdij van San Benedetto uit de 9e eeuw. Via een lange afdaling komt u uit in het middeleeuwse ommuurde stadje Spello. Wandelduur: ca. 7,5 uur.

Overnachting in
Spello

 • 10

Programma
U heeft ’s morgens alle tijd om het prachtige plaatsje Spello uitgebreid te bekijken, voor u met de wandeling start. Vervolgens maakt u een ontspannen wandeling langs olijf- en wijngaarden naar Scansano, waar u in een eenvoudig hotelletje overnacht. Wandelduur: ca. 2,5 uur.

Overnachting in
Vescia di Foligno, Scansano

 • 11

Rocca di Scandolare

Programma
Vanuit uw overnachtingsadres wordt u naar Upello gebracht. Na een flinke klim passeert u Rocca di Scandolare, een gerestaureerde burcht uit de elfde eeuw. Langs olijfgaarden en steeneikbossen loopt u naar het hoog boven het Valtopina gelegen Trevi dat zeer de moeite van bezichtiging waard is. Over het gangenstelsel van een Middeleeuws aquaduct wandelt u naar Bovara waar u in een bijzonder mooie agriturismo, I Mandorli, overnacht. Er is een zwembad en u heeft grandioos uitzicht over de vallei. Wandelduur: ca. 7 uur.

Overnachting in
Bovara

 • 12

Programma
Van Bovara loopt u naar Pigge. Vandaar loopt u langs het tegenwoordig door artiesten bewoonde abdij- en kasteelcomplex van Borgo San Benedetto naar Pissignano. Via een prachtig alsmaar stijgend pad door olijf- en wijngaarden komt u onder aan de heuvel uit waar Campello alto bovenuit torent. U passeert Lenano en vervolgt door een dal vol olijfgaarden naar Poreta. Wandelduur: ca. 6 uur.

Overnachting in
San Maria di Reggiano of Poreta

 • 13

Fresco in het kerkje van Eggi

Programma
Via een smal bospad naar het gehucht San Maria di Reggiano. Het oude klooster met kerkje bevat prachtige, bijzonder gave fresco's uit de 12e en 14e eeuw. Eggi is het volgende oude plaatsje dat u passeert om vandaar via een pad over een vroeger spoorlijntje naar Spoleto te lopen. Nu kunt u nog kiezen voor een spectaculaire binnenkomst via het middeleeuwse aquaduct dat de vallei van de torrente Tessino hoog overbrugt en vanwaar u magnifieke uitzichten over de stad en omgeving heeft, of direct Spoleto binnenlopen. U overnacht in het oude centrum van deze bijzondere plaats. Wandelduur: ca. 7 uur.

Overnachting in
Spoleto

 • 14

Sarcofaag in Spoleto

Programma
Na het ontbijt in Spoleto eindigt uw arrangement .

 • goed om te weten

 • accommodaties

Over de accommodaties
U overnacht in zeer uiteenlopende accommodaties. Soms zijn het stadshotels, dan weer kleine albergo’s of zgn. agriturismi, midden in de natuur. Soms zijn de verblijven eenvoudig, dan weer wat luxer, maar altijd hebben de kamers een privé badkamer.


Over de maaltijden
In de steden of stadjes laten we de keuze voor het diner graag aan u over. In de afgelegen agriturismi wordt een diner geserveerd. De lunch koopt u zelf in.


 • inbegrepen

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5 diners
 • bagagevervoer op dag 3,4,5,6,7,9,10,11,12 en 13
 • transfers op dag 3 en 11
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen


 • niveau

Over de zwaarte van de reis
De wandeletappes variëren in lengte van 10 tot 19 kilometer. Doordat de route door heuvelachtig terrein voert moet u rekening houden met af en toe flinke hoogteverschillen. Ervaring met het maken van wandeltochten wordt aangeraden. Omdat er in delen van dit gebied nauwelijks gemarkeerde wandelpaden zijn en er weinig gewandeld wordt, zijn de paden soms moeilijk te vinden en/of overgroeid. Het enige alternatief is dan wandelen over asfaltwegen en daar kiezen we niet voor. Daarom wordt het gebruik van een GPS ontvanger aanbevolen (de data kunt u na boeking gratis downloaden bij MijnSNP).


 • reisperiode

Geschikte reisperiode
U kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt (muv. aug). Voor- en najaar bieden heerlijk wandelweer, de warmte van de zomermaanden kan het wandelen aanzienlijk verzwaren.


 • rustdagen


U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden het fraaie plaatsje Gubbio aan en de agriturismo Il Mandorli in Bovara.


 • actueel

 • laatste nieuws


Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • heen- en terugreis

 • per trein

Treinreis heen                                                Overstap

Amsterdam – Perugia  12:34 – 10:21                 3

Treinreis terug                                                Overstap

Spoleto – Amsterdam 16:16 – 15:25                  3

 

Prijs p.p. (v.a. ieder station in NL):

€413 (6-pers. couchette, 2e klas, retour)
€353 (4 pers. couchette, 2e klas, retour)
€413 (2-pers. slaapcoupe, 2e klas, retour)

 

Op dit traject reist u met de dagtrein naar Munchen, en verder met de nachttrein naar Firenze/Roma.

 

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek

Trein informatie
U kiest een treinreis naar Perugia. Vanaf Perugia reist u naar Città di Castello. Het ticket van Perugia naar Città di Castello dient u zelf ter plaatse bij te kopen. Vanaf eindpunt Spoleto reist u per trein naar huis.


 • per auto

Over de route en parkeergelegenheden
De afstand Utrecht - Città di Castello is ca. 1500 km. U kunt uw auto parkeren op een (onbewaakte) openbare parkeerplaats in de buurt van het hotel. Aan het eind van het arrangement kunt u per trein naar uw auto terugkeren.


 • per vliegtuig

Vluchtinformatie
Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Rome of Florennce (vaak ook mogelijk vanaf Eindhoven, Brussel,Niederrhein en Köln-Bonn). Het handigst is héén naar Florence en terug vanaf Rome.

Nota bene

Wij raden u aan uw vlucht tegelijkertijd met uw arrangement te boeken. U kunt dit aangeven op het boekingsformulier. Indien u zelf uw vlucht regelt adviseren wij u te wachten totdat uw landarrangement bij SNP akkoord is.uiterste aankomst- en vertrektijden
Na aankomst op het vliegveld van Rome of Florence reist u per openbaar vervoer verder door naar uw bestemming. Houdt u bij de keuze van uw vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. U kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Rome of Florence vooraf of na afloop van uw reis.

Vanaf de luchthaven Florence (FLR):
U neemt de bus naar het centrum (30 min) en reist per trein in 3-4 uur naar Citta di Castello. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.Vanaf de luchthaven Rome Leonardo Da Vinci/Fiumicino (FCO) ):
U reist u per trein, via Roma Termini, in 4-5 uur naar Citta di Castello. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.

Vanaf de luchthaven Rome Ciampino (CIA):
Gebruikers van een Low Cost Carrier (Ryanair / Easyjet) kunnen gebruik maken van een speciale shuttlebus (Terravision) van de luchthaven rechtstreeks naar het treinstation Roma Termini. De bus vertrekt iedere 40 minuten. Mocht u met een andere maatschappij vliegen dan reist u reist per bus (Cotral) van de luchthaven Ciampino naar het metrostation Anagnina. U neemt van station Anagnina (eindhalte metrolijn A), de metro naar Roma Termini. Hier kunt u op de trein stappen naar Citta di Castello (reisduur ca. 4 uur).

Terugreis:
Vanaf Spoleto reist u in ca. 1,5 uur per trein naar Rome. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden. Op station Rome Termini stapt u over op de trein naar Rome Leonardo Da Vinci, of pakt u de metro naar Rome Ciampino.

Vanaf Spoleto reist u in 3-4 uur per trein naar Florence. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden. In Florence neemt u de bus naar het vliegveld (30 min)

Klik hier voor de treintijden.Airporthotel


Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT

Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • extra

 • kaart

Detailkaart
 

land informatie

Ongetwijfeld een van de mooiste wandel- en fietslanden van Europa. In Italië vindt u de perfecte combinatie van een heerlijk klimaat, zeer afwisselende landschappen, prachtige middeleeuwse stadjes en dorpen, een vriendelijke en gastvrije bevolking en natuurlijk, last but not least, een fameuze keuken.

reis documenten

Persoonspapieren Voor Italië heeft u een geldig Nederlands paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Inwoners van de Europese Unie hebben voor een verblijf tot drie maanden geen visum nodig. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we u aan betreffende de grensdocumenten navraag te doen bij uw ambassade of consulaat (zie adressen).

Medisch paspoort Mensen die regelmatig medicijnen gebruiken, kunnen hun huisarts vragen om een ’medisch paspoort’. Hierop vermeldt de arts gegevens over de ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Narcoticawet vallen, is een aparte vergunning nodig.

Rij- en kentekenbewijs Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

N.B. Als u lid bent van de ANWB, kunt u bij ANWB-kantoren gratis een routekaart en een ANWB-reiswijzer ophalen.

vaccinatie

Teken

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).Hondsdolheid (rabiës)

In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt hondsdolheid voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijdt u contact met zoogdieren.

Extra mogelijkheden bij Italië - Voetreis naar Rome, etappe 1

 • aanvullende opties

 • Overig


Klimaat compensatie zone 1
Kies voor een groene stoel!

Compenseer uw CO2 en steun duurzame energieprojecten.Vliegreizen veroorzaken veel uitstoot van CO2 en andere gassen. Door te kiezen voor een GreenSeat ondersteund u duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden, zoals wind-, waterenergie en bosprojecten, die klimaatverandering tegengaan en bijdrage aan duurzame ontwikkeling voor lokale bevolking. U ontvangt digitaal een certificaat van GreenSeat, kijk voor meer informatie op Greenseat.com.VoorwaardenWanneer u uw vlucht via onze website boekt, kunt u in de tweede stap van het boekingsproces deze optie aanvinken. SNP zorgt voor de verdere administratieve afhandeling.

Basisprijs : € 12,00 (per persoon)
 • verlengingshotels

U kunt dit arrangement uitbreiden met een stadsverblijf in Pisa, Siena, Bologna of Florence.

Florence
B&B Cardinal Leopoldo
Hotel Malaspina
Hotel Park Palace

Bologna
Hotel Arcoveggio

Pisa
Hotel Ariston

Rome
Brasile
Hotel Rimini

Siena
Villa Liberty
 • extra mogelijkheden

U kunt dit arrangement goed combineren met het 4-daagse stadsarrangement Roma Antica (312.125).