de echte wandelaar bestaat niet

  • Je hebt ze in alle soorten en maten - Mieke Bovens 

Lange afstandslopers, hondenuitlaters en de ommetje-makers die even een frisse neus willen halen. Fervente bergwandelaars of juist mensen die liever strandwandelingen maken. De echte natuurvorser die onderweg elk bloemetje wil bekijken of de kilometervreter die zo snel mogelijk van A naar B wil komen. De mooi-weer-lopers en de wandelaars die lopen omdat bewegen nu eenmaal goed voor je is.  

  • Ik ben zo’n wandelaar die gewoon onderweg wil zijn.

Die de aardkorst onder mijn voetzolen wil voelen en het landschap in zich opneemt. Die geniet van het gevoel dat je overal kunt komen als je je ene voet maar voor de andere zet. Dàt gevoel, op weg zijn zonder dat je er iets voor nodig hebt. Je hoofd leeg, genieten van het uitzicht, alleen of met een wandelmaatje, met of zonder hond. Gewoon gaan en maar zien waar je stemming (én je voeten) je brengen.

  • Voor je plezier wandelen bestaat niet

Ik heb nichtjes die niet begrijpen dat je voor je plezier gaat wandelen. Eén vroeg zich laatst af wanneer je wandelen nou eigenlijk leuk gaat vinden. In haar ogen vinden alleen maar ‘oude’ mensen wandelen leuk.  De kilometers die zij met haar vriendinnen maakt in de stad als ze gaan winkelen rekent ze niet tot wandelen. Tja, ik had daar geen antwoord op. Zit wandelen in je bloed of kom je op enig moment op een leeftijd dat je door wandelen rust ervaart en het een goede manier is om je te onttrekken aan de hectiek van alle dag? Wandelen is voor mij in elk geval een heerlijke uitlaatklep. Mooi weer of regen, winters koud of zomers warm. Het is mij om het even. In mijn eigen tijd, mijn eigen tempo, mijn eigen route. Gewoon mijn neus achterna. Heerlijk.

Reacties van wandelaars

11 feb Als wandelaar heb ik geen haast - Harry

  • Wandelen levert mij een hoop op. Het is verbazingwekkend rustgevend. Als ik wandel, zit ik in mijn eigen wereld. Op de fiets ben ik voortdurend met anderen bezig; te voet loopt niemand me in de weg. Lekker bewegen, ik ben in de omgeving en in het nu. Het maakt me relaxed. En schept ruimte voor nieuwe ideeën. Het klinkt paradoxaal, maar juist wanneer je even helemaal nergens aan denkt, krijg je opeens een ingeving. Vaak wandel ik ook met mijn partner of met een goede vriend. Tijdens het wandelen heb je echt aandacht voor elkaar en meer rust voor goede gesprekken.

09 feb  De wereld ziet er anders uit - Monique

  • Als ik wandel valt het me op dat de wereld verandert. Waar dan ook. Op een rustige manier. Lopen door de stad geeft de stad een ander karakter. Ik zie gevels die ik nooit heb gezien, kleine straatjes met mooie geveltuintjes, mensen die een praatje maken. Het maakt me opener naar de buitenwereld. Een of meerdere dagen wandelen doet iets anders met me. Het geeft me rust in m’n hoofd naast de fysieke inspanning. Zaken waar ik binnen op kan ‘kauwen’, worden ineens helder, ik weet het. Dat kan als ik alleen wandel of met iemand. Mooi is ook dat daar de beste gesprekken gevoerd worden, terwijl er ook veel ruimte is voor stilte.
    Valt me nu ook op dat ik het over wandelen en lopen heb. Wandelen is meer naar buiten in de natuur, lopen in de stad. Is dat zo?


 


 

Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice