Duitsland

Duitsland

Zo dichtbij en zo anders. Dat ervaar je bij het wandelen bij onze oosterburen. De Duitse 'gemutlichkeit' maakt Duitsland en fijn wandelland. Het wandern ohne gepack kent men hier sinds mensenheugenis alsof het zijn oorsprong hier altijd heeft gehad. 

Hotels en gasthofen zijn er op ingesteld, het hele land is bezaaid met routes, lange-afstandswandelpaden en de bekende Steigen, ze liggen overal.
De rivieren doorkruisen het hele land, wat voor de nodige afwisseling zorgt.

De wandeltochten variëren kwa lengte in dagen en afstanden, de gebieden zijn afwisselend. De Brocken van het Harzgebergte, de rotsformatiees van het Teutoburgerwoud, de meanderende rivieren die het land doorkruisen met bijbehorende lange afstands wandelingen. Denk aan de Top Trails of Germany zoals de Eifelsteig, Rheinsteig, Saar-Hunsrucksteig en de Lahnwanderweg.

In de nazomer zorgen de wijnstreken voor de mooiste kleuren en op het einde van de dag, na uw wandeling, uiteraard een heerlijk glaasje streekwijn.

Landschappelijk

Het land is in te delen in 3 geografische gebieden: in het noorden de Duitse Laagvlakte, in het midden de Duitse middelgebergten en in het zuiden, de Alpen.
In het noorden is het land relatief vlak. Er zijn op korte afstand van de Nederlandse grens redelijk wat paden te bewandelen. Het Bergisches Land in het westen in de buurt van Keulen,  rondom Osnabrück, het Teutoburger Woud.
Het Duitse centrale middelgebergte heeft meer hoogteverschillen (200-1500 meter)
In het oosten, het Sauerland en het Rothaargebergte, daaronder ten zuiden de Lahnwanderwg en het Westerwald. 
Ten zuiden van Bonn is het prachtig wandelen in de rivierdalen van de Ahr, de Moezel en de Rijn.
De hellingen zijn ideaal voor de wijnbouw, de heerlijkste wijnen komen hier vandaan. Tijdens de wijnfeesten, variërend per gebied, zitten de hotels snel volgeboekt en is op tijd boeken het devies.
Meestal zijn ze in de maanden augustus, september en oktober.
Verder  naar het zuiden vinden we de Hunsrück, het Saargebied, de Sohnwaldsteig en de Pfalz.
Verder oostwaarts, ten oosten van Kassel vinden we de Harz met de bekende Brocken van 1141 meter, de hoogste berg van Noord-Duitsland.
Op korte afstand ligt de Grimmsteig en het Thüringer Woud. 
En dan hebben we nog, een stuk oostelijker in de buurt van Dresden,  de Sächsische Schweiz met zijn spectaculaire rotsformaties
Gaan we dan verder zuidwaarts dan komen we via het Altmuhltal , langzaamaan in hoger gelegen delen.  Ten zuiden van de Donau komen we in de Voor-Alpen.  Veel bossen, heuvels en meren. Echt zuidelijker, tegen de Oostenrijkse grens komen we in de Alpen.
De Beierse Alpen met Duitslands hoogste berg, de Zugspitze , 2962 meter, de Allgäuer Alpen  met als hoogste punt Nebelhorn met 2224 meter en de Bodensee.
Helemaal in het zuidwesten, tegen Frankrijk aan, het Zwarte Woud.
 

hoogtekaart Duitsland

 

Klimaat 

Klimatologisch is er nogal wat variatie. Algemeen heerst een gematigde zeeklimaat met neerslag het hele jaar door, milde winters en zomers zonder extremen.

Echter de hoogteverschillen en de invloed van de Noordzee  zorgen voor nogal wat verschil in temperatuur en neerslag.


Zie hier alle wandelreizen naar Duitsland

Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice