Wandelschoenen

Wandelschoenen kopen

Welke schoen past bij u?


We onderscheiden 4 categorieën wandelschoenen.

Deze categorieën helpen u bij het uitkiezen van de beste schoenen. Immers voor een wandeling door Limburg heeft u andere schoenen nodig dan voor een huttentocht rondom de Matterhorn. 
Het is belangrijk om een schoen te kiezen die past bij uw activiteit.
De grenzen tussen de categorieën zijn enigszins variabel. Daarom zijn er tussen de A, B, C en D categorieën ook nog  tussencategorieën A/B en B/C.

Wanneer u twijfelt tussen twee categorieën, dan is een schoen uit de tussencategorie wellicht een oplossing.

Categorie A: lage of halfhoge wandelschoenen

Dit zijn de meest soepele wandelschoenen, welke geschikt zijn voor vlak terrein en verharde wegen. Verkrijgbaar in lage en halfhoge modellen. De schoenen bieden uitstekende steun en demping voor dagwandelingen over goede paden. Ze zijn vrij licht van gewicht en hebben vaak een comfortabele pasvorm. Een lichte allround wandelschoen/vrijetijdsschoen voor vlak terrein, zoals bossen en asfalt. Met deze wandelschoenen stap je comfortabel over vlak terrein en door het bos. Hij biedt minder bescherming aan de enkel in vergelijking met de andere types en heeft een soepele zool. Het dragen van een lichte rugzak vormt geen probleem.
Omdat de zool vaak iets beter geschikt is gemaakt voor asfalt zullen ze hier dan ook minder snel slijten dan de schoenen van andere categorieën. Verder kun je met deze schoenen ook gemakkelijk over licht glooiend terrein lopen, zodat ze uitermate geschikt zijn voor een dagwandeling in Nederland of bijvoorbeeld een vierdaagse. Ze zijn licht en soepel en zijn daardoor ook goed geschikt om te gebruiken als tweede paar schoenen als je bijvoorbeeld een zware klim wilt maken. In de aanloopfase draag je deze schoenen, om ze in het ruigere terrein om te wisselen voor de zwaardere schoenen.

 

Categorie B: (lichte) trekkingschoenen

Schoenen uit deze categorie worden vaak 'trekkingschoenen' of 'bergschoenen' genoemd. Deze wandelschoenen zijn geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Voor de meeste mensen die buiten de paden lopen, zijn schoenen uit deze categorie het meest geschikt. Vooral geschikt voor langere en meerdaagse wandelingen met bagage.
Ze hebben in principe dezelfde soepelheid als de schoenen van categorie A, maar zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn daardoor steviger en geven dus meer steun bij het lopen in de bergen. Je hebt van deze schoenen zeer veel verschillende soorten. De meeste zijn behoorlijk waterbestendig en geven je een prettig gevoel doordat het transpiratievocht door het leer naar buiten wasemt. Wil je er zeker van zijn dat je waterdichte schoenen koopt, neem dan schoenen met een Gore-Tex binnenkant. Dit materiaal zorgt ervoor dat de schoenen absoluut geen water doorlaten, waardoor ze ook iets warmer aanvoelen. Zeker voor natte gebieden (denk aan nat gras of een beetje sneeuw) biedt de Gore-Tex laag je de zekerheid van droge voeten. Hoewel hier als kanttekening bij moet worden geplaatst dat de Gore-Tex laag er ook voor zorgt dat de ventilatie minder wordt en je dus sneller last kunt krijgen van transpirerende voeten.
Geschikt voor bergwandelingen met lichte bepakking. Ze geven voldoende steun en beschermen de enkels.

 

Categorie C: zware trekkingschoenen/lichte Alpine schoenen 

Deze zijn bedoeld voor trektochten door ruig terrein. De schoenen zijn dan ook gemaakt van een stugger soort leer dat voor steun aan de enkels zorgt en een stijvere zool met meer grip. De categorie B/C bergschoenen zijn stevige schoenen met name voor in de bergen. Deze bergschoenen kenmerken zich door een stijve zool en een hogere schacht. Hierdoor zijn de bergschoenen in de categorie B/C zeer geschikt voor lange trektochten met stevige bepakking in de In categorie C vallen de schoenen die gebruikt worden voor trektochten door vrij ruig terrein waarvoor de A/B en B zool niet meer voldoet. Het grootste verschil met de voorgaande categorie is naast de veel stijvere zool ook het stuggere bovenwerk. waar je vaker van het gebaande pad afwijkt en waarbij steun aan je enkels een absolute must is. Sommige schoenen in deze categorie zijn licht stijgijzer vast en kunnen dus voor eenvoudig stijijzerwerk gebruikt worden. Maar het allerbeste  kun je daarvoor terecht bij de schoenen uit categorie D.
 

Categorie D: stijgijzervaste Alpine schoenen

Schoenen uit deze categorie zijn speciaal gemaakt voor het zwaardere klimwerk in hoog-alpine terrein en voor ijsklimmen. Voor het zwaarste werk is enkel deze bergschoen geschikt. Hij biedt comfort en houvast bij tochten door het hooggebergte, door constante sneeuw en over gletsjers.
Ga je hoog de Alpen in of denk je aan een andere zware klimpartij, neem dan schoenen van deze categorie. De zool is uitermate stijf, iets dat nodig is om de stijgijzers te kunnen bevestigen. Daarnaast is het leer van deze schoenen dermate stijf en stug dat je een optimale steun krijgt bij het klimwerk. Wel is het altijd handig om de aanlooproute te lopen op schoenen uit een lichtere categorie (A of B), want het comfort van de zolen is ronduit slecht te noemen als het gaat om absorberen van het neerkomen van je voeten op asfalt of een andere harde ondergrond. Daarnaast slijten de zolen veel sneller op een wegdek, zodat het ook nog eens duur wordt betaald.
Daarnaast kennen we ook nog schoenen die niet in bovengenoemde categorieën vallen.
Kinderschoenen

Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze goede schoenen dragen. De meeste kinderschoenen hebben een sterke profielzool die makkelijk te buigen is. Daardoor zijn ze voor allerlei activiteiten te gebruiken.
Tropenschoenen

Voor de tropen zijn leren schoenen niet geschikt. Ze zijn te warm en gaan in een vochtig klimaat snel schimmelen en rotten. Daarom zijn schoenen van bijvoorbeeld canvas een betere keus. Het canvas is dun, neemt weinig water op en droogt daardoor vrij snel. Nadeel is dat zulke schoenen minder steun bieden aan de enkels.
Sandalen

Sportsandalen hebben een stevige profielzool, met daarop een aantal bandjes die je met klittenband kunt vastzetten. Ze zijn minder geschikt voor langere wandelingen, bieden geen steun aan de enkels en beschermen niet tegen stenen en takken.
Klimschoenen / wrijvingsschoenen

Een klimschoen is een nauw omsluitende, meestal lage schoen met een dunne zool uit gevulkaniseerd rubber speciaal ontworpen voor het klimmen. Met klimschoenen zijn klimmers in staat op kleine treetjes te gaan staan of puur op de wrijving van de schoen omhoog te klimmen.
In feite vereist ieder klimterrein zijn eigen schoenen. Het gebruik van de juiste klimschoen kan bepalend zijn voor de prestaties.

Beginners wordt geadviseerd schoenen te kopen die niet te strak zitten. De kans is groot dat je anders meer op de pijn gaat letten, dan op het klimmen. Als de schoenen uitrekken kunnen ze weer iets strakker komen te zitten door sokken erbij aan te trekken.
Eenmaal iets gevorderd in het klimmen wordt ook de behoefte aan voetcontrole groter en moet de klimschoen lichter en flexibeler zijn. Schoentjes voor het rotsklimmen moeten wel een goede pasvorm om je voeten hebben. Hoe strak ze moeten zitten is afhankelijk van de beklimming, en van hoeveel pijn je kunt en wilt verdragen. De tenen moeten een beetje omhoog gericht in de neus zitten en niet kunnen bewegen. Je voeten kunnen hierdoor meer kracht leveren, maar het maakt klimschoenen dus niet bepaald comfortabel.


 

Kopen en passen

Voor u wandelschoenen aanschaft moet u zich eerst afvragen waarvoor u de wandelschoenen wilt gebruiken. Dagwandelingen in uw eigen omgeving of bergtochten, met of zonder rugzak... Ook kan het zijn dat u bewust een schoen uit een lichtere of zwaardere categorie wilt dragen, omdat u zelf licht in gewicht of juist zwaar bent. Of dat u zwakke enkels heeft of vaak met zware bagage loopt.
Een aantal aandachtspunten zijn:

 

  • Koop wandelschoenen niet te krap, uw voeten zetten nog uit tijdens het wandelen. Houd rekening met ongeveer 1 maat groter dan u gewend bent. Ga echter niet uit van de schoenmaat opgegeven door een fabrikant. Passen is het enige juiste. Pas wandelchoenen niet wanneer je net bent opgestaan of aan het einde van de dag. Ergens halverwege de dag is beter, je voeten zijn dan niet te weinig en niet teveel opgezet.
  • Draag meteen bij het passen van de schoenen de sokken die u voor het wandelen gaat gebruiken. In de meeste buitensportzaken liggen wel passokken, maar het kan zijn dat het niet dezelfde sokken zijn als die u wilt gaan dragen.
  • Druk de hiel van uw voet stevig in de hak van de schoen en veter de schoen stevig dicht. Zorg dat alleen de hak van de schoen de grond raakt. Uw tenen moet u vrij kunnen bewegen. Ook bij het afdalen mogen de tenen de neus van de schoen niet of nauwelijks raken. Probeer dat uit op de schuine helling die in bijna alle buitensportzaken aanwezig is.
  • De voet moet zo min mogelijk schuiven tijdens het wandelen en de hiel mag niet op en neer gaan. Een stevige hielkap zorgt ervoor dat u niet “naast” uw schoenen gaat lopen.
  • Controleer of de leest van de schoen past bij de vorm van uw voet. Heeft u bijvoorbeeld een zeer smalle voet, een holle voet of een hoge wreef...geef dit aan in de winkel; elke fabrikant heeft namelijk wel een specialisatie wat dat betreft.

 

Onderhoud 

  • Laat (natte) schoenen altijd eerst goed drogen, bijvoorbeeld door er kranten in te stoppen, alvorens ze opnieuw te gaan behandelen.
  • Behandel leren schoenen regelmatig met een onderhoudsmiddel. Vloeibare onderhoudsprodukten of sprays hebben daarbij de voorkeur boven vet of wax. Ze maken de schoen weer waterafstotend terwijl de sopelheid en het ademend vermogen behouden blijft.
  • Gebruik nooit vet of wax bij schoenen met Gore-Tex® of Event. Dat verstopt de poriën van het membraan.
  • Droog schoenen nóóit bij de verwarming of in de volle zon!
  • Laat losse stiksels zo snel mogelijk repareren door een erkende schoenmaker en vervang zolen bijtijds.

 

Materialen

Naast de categorie is ook het materiaal waar de schoen van gemaakt is van belang.
Over het algemeen wordt voor wandelschoenen leer gebruikt. Maar steeds vaker zien we ook Gore-Tex en Event schoenen (een waterdicht membraan tegen een Cordura weefsel).
Het voordeel van leer is dat het een natuurproduct is dat ademt en transpiratievocht goed kan verwerken.
Leer is redelijk waterbestendig, maar kan op den duur toch wat water doorlaten.
Cordura is een stevig nylonweefsel dat lichter en soepeler is dan leer. Het ademt ook beter en droogt sneller. Deze stof is waterafstotend, maar niet waterdicht. Als je naar warme of droge streken reist, is dit materiaal een aanrader.
Gore-Tex en Event zijn waterdicht membranen die minder goed ademen. In gebieden met een hoge luchtvochtigheid of hoge temperaturen zal daardoor een Gore-Tex schoen niet de beste keuze zijn.
Draag in schoenen van dit materiaal geen sokken van puur katoen of wol. Deze verstoppen het ademende membraan in de schoen, waardoor de schoenen warm en broeierig worden. Beter is het om sokken te dragen waarin lycra is verwerkt.

De ideale schoenzool is zeer slijtvast, geeft veel grip, is licht in gewicht en kan vervangen worden. Bovenop een zool licht meestal een zachtere tussenzool welke voor demping zorgt. Hoe harder de ondergrond waarop je loopt, hoe meer demping wenselijk kan zijn. Veel wandelschoenen zijn uitgerust met een onderwerk van Vibram.

Inlopen

Het "inlopen" van schoenen behoort met de moderne schoenen eigenlijk tot het verleden. Een leren schoen vormt zich na verloop van tijd wel naar je voet. Een paar korte wandelingen alvorens u begint aan een langere tocht kan nooit kwaad. Hoe lichter de categorie schoen, hoe minder deze hoeft te worden ingelopen. Bent u een blarenloper dan doet u er wel goed aan om de schoenen in te lopen. U kunt dan beginnen met uw wandelschoenen in huis te dragen. Vaak wordt dan al duidelijk waar voor u de knelpunten zitten. Voordat u dan een grotere tocht gaat lopen kunt u de gevoelige plekken afplakken met (sport)tape. Schoenen uit de zwaardere categorieën kunt u heel snel “inlopen” door ze helemaal nat te maken en vervolgens te dragen tot ze weer droog zijn.

Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees meer.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice