individuele reizen
Pieterpad etappe 4
-
7
dagen
van Vorden naar Afferden
zwaarte
Een wandeling dwars door boerenland van de Achterhoek met zijn verrassende coulisselandschap. Aan de voet van het heuvelachtige Montferland begint de eerste ontmoeting met de Rijn: een zijtak van de rievier die hier de Oude IJssel heet. Vlak voor de splitsing waar de Rijn overgaat in Pannerdens Kanaal en Waal wordt overgestoken klim je bij de Duivelsberg het Rijndal weer uit.
Van Achterhoek naar Montferland
Je bent op de helft van het Pieterpad. Een plakkaat op de grond bij kasteel Vorden geeft dit middelpunt aan. Wellicht voor de Franse Zonnekoning ooit reden om hier halt te houden. Hier, bij zijn opmars tijdens de Hollandse Oorlog in 1672 (het rampjaar), rustte Lodewijk XIV uit bij de nu bekende Lodewijkslinde. Een onverhard pad loopt langs de eeuwenoude linde. Dat is ook het mooie van het Pieterpad: het voert je over de kleinste wegen en paden, zoveel mogelijk onverhard.
Afwisselend wandelen
In je eigen tempo wandel je via kleine dorpjes door de Achterhoek naar Doetinchem en Zeddam. Eerst door voormalig stuifzandgebied ’t Zand, later over het prachtige landgoed Slangenburg. Dan dient Montferland zich aan. Met een voetveer over de Rijn naar Millingen. En door de bossen, langs de vennen en over de heidevelden van het Maasduinenlandschap arriveer je in Afferden.
Museum laat je nadenken
Hoe denk je over vrijheid? En was dat toen anders dan nu? Die vragen krijg je voorgeschoteld in het Vrijheidsmuseum, net buiten Groesbeek. Het museum ligt daar waar tijdens WOII operatie Market Garden plaatsvond. Bezoekers beleven het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Naast museale topstukken biedt het museum beleving en interactie. Ook het gebouw is bijzonder: 12 meter hoog in de vorm van een parachute. Vanaf het terras heb je een prachtig zicht op de omgeving.
Al (ruim) 40 jaar Pieterpad
In aanwezigheid van Toos Goorhuis en Bertje Jens werd op 4 juni 1983 in Vorden het Pieterpad geopend. Toos en Bertje waren geoefende wandelaars in het buitenland. Nederland had toen nog geen langeafstandswandelpaden. Terwijl ze van Groningen (de woonplaats van Bertje) naar Tilburg liepen (waar Toos woonde), bedachten ze die route te beschrijven. Al lopende kwam het idee op om een route te maken van Pieterburen in het uiterste noorden naar de Sint-Pietersberg in zuidelijk Limburg. En zo geschiedde.