groepsreizen
Sächsische Schweiz
-
9
dagen
Wandelen in de Sächsische Schweiz
zwaarte
De Sächsische Schweiz, gelegen in het oosten van Duitsland nabij Dresden, is een paradijs voor wandelaars. Dit nationale park maakt deel uit van het Elbsandsteingebergte en staat bekend om zijn indrukwekkende zandsteenformaties, diepe kloven en schilderachtige uitzichten. Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van eenvoudige routes tot uitdagende tochten, biedt het voor elk wat wils.
Een van de hoogtepunten is de Malerweg, een beroemde langeafstandswandelroute die je langs iconische bezienswaardigheden leidt, zoals de Bastei-brug en de majestueuze tafelbergen. Ook kortere wandelingen, zoals die naar de Schrammsteine, belonen je met panoramische uitzichten over het unieke landschap.
De Sächsische Schweiz is niet alleen een bestemming voor natuurliefhebbers, maar ook voor avonturiers die willen klimmen of de talrijke grotten willen verkennen. Dit adembenemende gebied combineert natuurlijke schoonheid met rust, waardoor het een onvergetelijke wandelervaring biedt.
In het voormalige Oost-Duitsland, dicht tegen de Tsjechische grens, ligt een van de interessantste wandelgebieden van Midden–Europa. Het is het oostelijk deel van het Erzgebirge dat in de volksmond de Sächsiche Schweiz is gaan heten. Het maakt deel uit van het Elbsandsteingebirge, een middelgebergte dat 100 miljoen jaar geleden is gevormd uit de omhoog gedrukte kalk- en zandsteensedimenten van een ondiepe en warme randzee.
De Elbe, die haar oorsprong vindt in Tsjechië, stroomt dwars door dit gebergte en heeft in de loop van miljoenen jaren haar grillige sporen achtergelaten in het landschap. De wandelaar loopt er langs vrijstaande zuilen van bizar gevormde zandsteenrots zoals de Barbarine, langs rotsformaties als de Schrammsteine en de Affensteine en over tafelbergen als de Lilienstein en de Königstein. Op korte afstand zijn hoogteverschillen tot 450 meter niet uitzonderlijk. Het verbrokkelde landschap van kloven, rotsrichels en tafelbergen wordt afgewisseld met min of meer vlakke plateaus waar de dorpjes liggen en waar weilanden en akkers prachtig zicht bieden op het dal van de Elbe en de rotsformaties er omheen.
Niet alleen het verre geologische verleden van de Sächsiche Schweiz is turbulent te noemen, het meer nabije verleden heeft ook zijn sporen nagelaten. Vooral in Dresden, de hoofdstad van Sachsen. De stad heeft meerdere rampen overleefd, waarvan het bombardement in de nacht van 13 op 14 februari 1945 de ergste was. Vijfentwintig duizend doden en een stad in puin waren het resultaat van één van de zwaarste bombardementen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Omdat het communistische bewind besloot de getroffen gebouwen na de oorlog te slopen, bleef er weinig van het oorspronkelijke Dresden over. Slechts enkele historische gebouwen werden herbouwd zoals de Semperoper en het paleizencomplex Zwinger. Na de Duitse hereniging in 1990 is men begonnen met een gedeeltelijk herstel naar het oude barokke beeld zoals dat in Dresden voor de oorlog te zien was. De Frauenkirche werd geheel herbouwd en rondom de kerk verrezen prachtige barokke panden die Dresden de allure van weleer teruggaven. Hoewel een groot deel van de gebouwen in de binnenstad vrij jong is, lijkt het oud. De manier waarop men van de binnenstad van Dresden een nieuwe oude stad heeft gemaakt, verdient respect.
Tijdens deze wandelweek worden comfort, cultuur en een indrukwekkend landschap op een aangename wijze gecombineerd. Het comfort wordt geboden door een dorpshotel in de buurt van Lichtenhain. Dit pand van meer dan vierhonderd jaar oud is getransformeerd tot een comfortabel hotel. U wandelt door de historische stadjes Hohnstein, Königstein en Bad Schandau en door kleine dorpen als Hinterhermsdorf en Schmilka, waar u kunt genieten van idyllische dorps- en stadsgezichten. U loopt veelal over prachtige slingerpaadjes door kloven en over berghellingen. U kunt ook de nabijgelegen stad Dresden bezoeken.