individuele reizen
Veluwe en Trekvogelpad
-
7
dagen
Een van de mooiste wandelgebieden van Nederland
zwaarte
Zandverstuivingen, bossen en glooiende heidenvelden. Het gevarieerde en uitgestrekte natuurgebied de Veluwe is een van de mooiste wandelgebieden van Nederland. Tijdens deze wandeltrektocht volgt u drie dagen lang het gemarkeerde Trekvogelpad en doorkruist de nationale parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom. U wordt getrakteerd op spectaculaire uitzichten, kunt een bezoek brengen aan het Kröller-Müllermuseum en de kans dat u een edelhert of wild zwijn spot is elke dag aanwezig.
Wild van de Veluwe
Natuurbeleving verzekerd in het grootste natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Naast wandelingen door de Bilderbergbossen en over de Wolfhezer- en Ginkelse Heide loop je over wildroosters, op zoek naar sporen van zwijnen en herten. “Hé, psst, kijk daar!” Dat turen doe je ook langs het Trekvogelpad en in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. “Ook even kijken naar wat Van Goghjes in het Kröller-Müllermuseum. Natuur en cultuur vloeien immers hier goed samen.”
Mooiste natuur
Dan volgen weer brede zandpaden en smalle kronkelpaadjes. Na Hoenderloo volgt Loenen met net daarbuiten de Loenermarkt. Met weidse heidevelden, jeneverbessen, oude stuifduinen en een kudde Veluwse heideschapen staat het terecht bekend als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Bij het fraaie Kasteel Roosendael pak je een sfeervol terras om al die indrukken bij een café latte te verwerken. En dan moeten Arnhem en Oosterbeek nog volgen.
Kostbare heide
“De heide ontstond aan het eind van de middeleeuwen”, vertelt een herder die je vast en zeker tegenkomt. “Schapen begraasden overdag de afgelegen gebieden. De mest in de stal werd gebruikt voor landbouwakkers. Tegen het einde van de 19e eeuw bestond nog ruim twintig procent van Nederland uit deze ‘woeste grond’. Maar de uitvinding van kunstmest verminderde de behoefte aan schapenmest. Dat maakte het ook mogelijk de heide te ontginnen tot landbouwgrond. Zo werd veel hei in bos omgezet. Nu is er nog minder dan één procent aan heidevelden over.” Even halthouden dus om die heide goed in je op te nemen.
Indrukwekkend kasteel
Doorwerth, nabij het Gelderse Oosterbeek, is een middeleeuws kasteel in de uiterwaarden van de Rijn. Sinds 1280 ontwikkelde het zich tot een imposant gebouwencomplex met een hoofdburcht en een voorburcht. Aanvankelijk heette het Doorenweerd, gebaseerd op de meidoorns in de uiterwaarden. Na 1800 kwam Doorenweerd in Engelse handen. De Britse adel veranderde de naam in Doorwerth. Dat was makkelijk uit te spreken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar na restauratie is het weer die machtige burcht van weleer. Je kunt ook individueel het kasteel bezoeken.
Mooie Loenermark
De Loenermark is een prachtig en gevarieerd Veluws landschap dat je uitgestrekte bossen en golvende heidevelden voorschotelt. Met een beetje geluk spot je er edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. In elk geval schapen. Vanuit de schaapskooi, centraal in het gebied, loopt de herder met zijn kudde dagelijks de heide op. Althans van april tot en met december. Bij de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag aan het werk is. Vanwege het grazen krijgen grassen er nauwelijks kans. Wel diverse korstmossen, walstro, heideklauwtjesmos, duivelsnaaigaren, pilzegge en grote wolfsklauw. En nu maar proberen die te herkennen.